Kawalan Minda.

Minda manusia sering dipengaruhi oleh lima pancaindra utama, menurut pemerhatian saya, yaitu.

1. Fikiran.
2. Mata.
3. Telinga.
4. Lidah.
5. Hati.

Dan berdasarkan ilham saya, mata merupakan kompenan utama yang mempengaruhi minda, mata yang memandang setiap sudut suasana akan ditafsirkan oleh minda. Berdasarkan surah an nur ayat 30 surah yang ke 24 dalam Kalamullah, diseru Muhammad Saw untuk memperingatkan kepada orang lelaki yang beriman agar mereka menundukkan pandangan (mata) mereka daripada memandang perkara yang haram dipandang, dan memelihara kehormatan mereka.Terdapat dua perintah disini, yaitu, 1. memelihara pandangan (mata) & 2. memelihara kehormatan. Mengikut urutan, mata disebut terlebih dahulu. hal ini kerana, ada hikmahnya, antara hikmah diseru memelihara mata terlebih dahulu yaitu,

1. Mata merupakan komponen yang bebas memandang tanpa melalui apa-apa tapisan, ini dapat kita lihat daripada sikap manusia apabila ia bangun daripada tidur, matanya terbuka ia akan terus memandang ke sudut-sudut keadaan tanpa seberang rintangan di mata tersebut.

Apabila mata, menandang secara bebas. Maka apabila suasana haram itu dipandang, suasana tersebut akan ditafsirkan oleh minda, dan mengalirkan aliran cas negatif ke hati, dan akan dipertimbangkan oleh akal. Pendapat saya, disinilah titik awal dan permulaan para remaja yang suka melakukan aksi kurang bermoral, seperti berzina. Apabila berzina, maknya kehormatannya sudah tercemar, mengikut hukum islam remaja yang berzina wajib menjalani hudud yakni sebatan ke tubuh. hukuman hudud yang dikenakan, bertujuan untuk menyampaikan mesej kepada para remaja bahawa zina itu haram, tetapi pernikahan ini halal. (Perbuatan yang sama, namun ketegori berbeza, sudah pasti zina itu dosa, nikah ini pahala).

2. Mata secara langsung mempengaruhi akal fikiran.

Disebabkan mata tidak dipelihara dengan baik, tidak dipelihara daripada memandang perkara-perkara yang haram. Apabila keadaan ini berlaku, dan terus berlaku, secara automatik akal akan terbentuk berdasarkan apa yang dipandang tersebut. Akal fungsinya hanya menafsir apa yang mata pandang, akal tidak tahu bagaimana suasana keadaan tersebut,warna keadaan tersebut dan lain-lain, akal pandangannya terletak di mata, begitu juga hati.

Antara salah satu langkah untuk mengawal masalah moral dikalangan remaja, adalah menahan mata mereka daripada menonton hal-hal yang haram yang disiarkan oleh syarikat terlibat, dengan tidak menyangkan hal-hal tersebut.

Mata adalah satu anggota yang harus dipelihara sebaik mungkin, dipelihara daripada melihat perkara yang haram. Orang yang tidak dapat mengawal matanya daripada terus memandang perkara yang haram, ia sedang merosakkan hati dan akalnya, tidak lama lagi keharaman tersebut akan mempengaruhi dirinya. Kegunaan mata seharusnya, diaplikasikan dengan sebaik mungkin, dengan melihat perkara yang dapat membantu peningkatan kearah keadaan luaran dan dalaman yang positif.

Jaga Mata,
Diri Terpelihara....

~~~~~ mohd.qazar.b.yusop.
tweet on @czar_im

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...